Blog moderne schilderkunst

Ik ben een schilder met een focus op het brede gamma van kunst. Van oude schilders over hedendaagse kunst. Mijn interesse gebied ligt verspreid over landschap, personen, Portret, Architecturale composities. Ik schrijf over mijn werk, impressies en percepties.

 

Ik heb vooral oude meesters gevolgd om hun techniek te doorgronden. En daardoor ben ik verzeild in realistisch schilderen. Het veel oefenen bij de academie is het uitgelezen middel om je talent te ontwikkelen. Het is de bedoeling om in de toekomst méér tijd te besteden aan het "zien". Weten hoe het onderwerp in elkaar zit. Hoe lijnen lopen, is er perspectief? Méér aandacht voor de enscenering. Méér aandacht voor diepte door te werken met lagen, zoals de oude meesters werken met glacis-lagen. Met aandacht voor de strijkrichting van het penseel. De eerste twee jaar schilderde ik met Acryl verf. Daarna ben ik overgeschakeld naar olieverf. Mijn schildertechniek is tot nu toe alla prima, t.t.z. nat in nat eerder dan gelaagd schilderen. Hopelijk kan ik volgende schilderijen als het ware tot leven brengen.



Lees meer

 

Neem contact op

Heeft u vragen over mijn werk of suggesties voor een artikel? Schrijf me en deel uw ideeën met mij.

Contacteer mij

Ik deed mee aan wedstrijden die niet altijd leiden tot winnaar, maar op de een of andere manier toch voldoening schonken met de deelname.

Op eigen hout, open call viering van Van Eyck. 

Stouter dan Despauter ( Ninove)

 Mechelse dokterskring Dodoens  ( op uitnodiging)

De tentoonstellingen die ik bezocht zijn een bron van inspiratie op diverse manieren. Daarom bezit ik nu ook een museumpass. 

Prado Madrid, Paul Delvaux St Idesbald, La Boverie Liège, Gemeentemuseum Den Haag, Open atelier Ternat, Van Gogh museum & Rijksmuseum A'dam, Kunstkijkers Asse, Kunsttoevers Aalst, SMAK Gent, Brafa,  Art galerie Lorreinen, KMSKA

Als hulp voor mijn buurvrouw, lerares in de 3de kleuterklas heb ik een uiteenzetting gegeven over de schilderij La Guernica van Picasso. De kinderen konden de zwart-wit schilderij die ik gemaakt had inkleuren na uitleg over kleuren en menging. Met behulp van de kleurencirkel die enthousiast werd onthaald. Voor hen was Picasso langs geweest.

De laatste tijd neem ik ook landschappen tussendoor. Ik nam inspiratie vanuit vakantiefoto's en ben blij met het resultaat. Er zijn landschappen die veel vragen oproepen en veel vragen onbeantwoord laten. Bij mijn eerste schilderijen wilde ik elk detail in het reeds overvolle landschap brengen. Toen ik achteraf het schilderij bekeek besefte ik dat de kijker waarschijnlijk niet wist wat mijn bedoeling was. Minimaliseren zal mij verder brengen.

In een recente periode heb ik 2 actuele thema's uitgewerkt nl Migratie en Klimaat (verandering) 

Migratie : Neanderthaler vanuit Afrika, Mozes en de vlucht naar Egypte, Columbus naar Amerika, vluchtelingen-stroom naar Engeland, Taliban leider( trigger voor vlucht)

Klimaat (verandering) : ijssmelting aan de noordpool, droogte in Rusland, Overstroming van de Vesder,Bosbranden,Tornado.


De laatste werken staan in het teken van groen.  Groen is rauw, soms uitgekookt. Het rauwe heb ik weergegeven met de Moesdistel. Groen is de kleur van ontwikkeling. Met het geschilderde drieluik beeld ik Leven - Balans- Harmonie uit. Er ontbreekt geen geel bij het groen. Geel is een positieve kleur en staat voor energie, zon, geluk en het straalt vriendelijkheid uit.

Door de afbeelding van planten in een kader te plaatsen en een deel van de plant uit het kader te laten komen heb ik een effect van ruimte en diepte willen creëren.

De bladeren in het drieluik tonen een krachtig beeld ruimte en diepte wordt hier verkregen door de schaduwwerking.

REFLECTIE

Het traject tot nog toe : geproefd van Acryl, aquarel en overgestapt naar Olieverf.

Met olieverf een aangenaam gevoel. Vloeiender en door nat in nat, mooie effecten. Olieverf droogt langzamer maar laat toe de mengeling op het canvas aan te brengen.

Mijn interesse was aanvankelijk groot-meesters te kopiëren om zo vertrouwd te geraken met hun werkwijze.

Ik heb een ruime variatie uitgeprobeerd, van architecturale werken ( Kathedraal van Praag, een 360° photo tussen 4 huizen), stilleven met doorschijnende glazen voorwerpen en appetijtelijk fruit, landschappen van avontuurlijke vakanties en ook van achtertuin-landschap.

Meesterwerken van bekende en minder bekende kunstenaars vb de triomftocht van Bacchus van Van Heemskerck (uitgebreid becommentarieert voor de cursus Kunstgeschiedenis- met aangename positieve recensies) , de kloosterzusters klinkend met de gevangenen ( zw/w) in het midden met een zelfportret vervolledigd.

Met de thema's migratie en klimaatverandering wou ik de dreigende situatie uitbeelden.

Tot nog toe had ik de neiging andere werken te "kopiëren" weliswaar om voeling te krijgen met de meesters. Werk van kunstenaars kopiëren leert U uw werkmateriaal beter te kennen. Doch de eigen inspiratie en kunstuiting ontbrak.

Het is de bedoeling om in de toekomst ( hoe beperkt ook) mijn kunstfantasie aan bod te laten komen. Dit is mogelijk door een werk te produceren dat altijd opnieuw beroert, troost of inspireert.

Wat mij daarbij toch steeds voor ogen blijft is het plezier te beleven aan het maken van een voor mezelf geslaagd schilderij.

Nochtans blijf ik doorgaan met een zoektocht naar een stijlrichting.

Portret schilderij is een bescheiden poging geweest ( het meisje met de Parel van Vermeer, Koningin Maxima, een buurman met een typische kop, het zelfportret van Rembrandt, een eigen zelfportret, de gemaskerde premier De Croo, mijn klein-zoon)

Met me in portret te specialiseren wil ik proberen hij die ik schilder te doorgronden, zijn karakter en zijn persoonlijkheid bloot te leggen.

Daarbij heb ik voor ogen , portretten die treffen, mensen die sprankelend en levendig overkomen, of...  in een pijnlijke situatie zijn terechtgekomen.

Kortom ik wil de mens in zijn specifieke omgeving weergeven.

Om dit te realiseren wil ik voor het proces de tijd nemen om alles bewuster voor te bereiden. Met de vraag hoe ik ga schilderen denk ik aandacht te hebben voor de compositie, de te gebruiken kleuren, de restvorm of de vrije ruimte.

Los van de idee mij richting portret te oriënteren blijf ik openstaan voor alle vormen van artistiek werk.